Hem > Politik > Burj Kompis…?

Burj Kompis…?

Jag är riktig sucker för höga hus och andra arkitektoniska innovationer. Men särskilt skyskrapor. Jag var helt förhäxad av Empire State Building och World Trade Center i New York när jag var liten. Särskilt WTC, eftersom de var två likadana och jag visste att det ena var liiite högre än det andra och att de hade byggts för att det var ett nedgånget område. Härligt resonemang:

-”Nedre Manhattan ser skitrisigt ut, ingen vill vara där, vad ska vi göra?”

-”Öööhm, bygg ett jättehögt hus?”

-”Ja! Fast vänta, vi nöjer oss inte med högt, vi bygger världens högsta hus”

-”Ja! Nej, jag vet, vi bygger två stycken likadana bredvid varandra”

-”Aah, now were talking….”

Ett liknande resonemang förde förmodligen Muhammad bin Rashid Al Maktum med sig själv (eftersom han bestämmer allt själv) och av det blev det Burj Dubai. 828 meter och knappt 200 våningar.

Men! Hallå! Vad hände vid invigningen? Muhammad bin Rashid Al Maktum, som måste ha gottat sig ordentligt av tanken på att få inviga skrytbygget döper plötsligt om tornet som alla lärt känna som Burj Dubai till Burj Khalifa efter Khalifa bin Zayid Al Nahyan som är Förenade Arabemiratens president.

När jag gick i skolan var den en vars familj bodde i Abu Dhabi och han och jag och en till roade oss med att räkna ut vad vi skulle få om shejken i Abu Dhabi, som då var Al Nahyans pappa, gav oss vad han tjänade på en sekund och en minut och så. Han fanns nämligen noterad i Guinness rekordbok som den med högst timlön i världen. Jag minns inte exakt men det var 40-50.000 kr i sekunden eller något sådant. Helt galet.

Hursomhelst så tjänar sonen och nuvarande presidenten också storkovan. Så han har ju lånat ut en massa pengar till Dubai nu när inte fullt så många ville hyra all bo- och kontors- och butiksytor som de har byggt och de inte kunde betala lånen. Dubai har nämligen knappt någon olja till skillnad från vad många kanske tror. Abu Dhabi å andra sidan har gott om den varan.

Frågan blir då:  Hur bra kompisar är Muhammad bin Rashid Al Maktum och Khalifa bin Zayid Al Nahyan?

Var det ett krav från Zayid att tornet skulle döpas efter honom? Ett sådant där härligt krav som man kan ställa när man är en envåldshärskare med en sekundlön på 50.000 kronor?

Eller var det Rashid som döpte om tornet i sista sekunden som en ”Tack för miljarderna polarn” så där som bara en envåldshärskare med 56 miljarder dollar i skulder kan göra?

Om någon vet så berätta gärna.

Burj Khalifa i september 2009.

Burj Tack för miliardersarna…

Kategorier:Politik
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. februari 11, 2010 kl. 13:22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: