Hem > Livets stora frågor, Politik > Nazister och Försäkringskassan…

Nazister och Försäkringskassan…

Det är ju populärt att säga att någon eller något är nazist eller sysslar med nazifasoner om man får höra något som låter riktigt illa. Oftast är nazistjämförelsens inträde på scenen ett tecken på att hela diskussionen inte är helt seriös, eller så är den inte helt seriös längre. Detta såklart eftersom hela nazistgrejen är så svårslagen när det kommer till ondskefullhet. Det finns liksom inte mycket som rimligen skulle kunna spela i samma liga.

Men ibland dyker något upp och det har det gjort nu, tycker jag, i form av vår alldeles egna försäkringskassa (FK).

Detta har hänt: Kvinna i 20-årsåldern befinner sig i nazistgetto och senare i koncentrationsläger under det andra världskriget. Hon arbetar. Hon får lungproblem som gör henne oförmögen att arbeta under återstoden av sitt liv. Vi vet alla vad ett koncentrationsläger är och det är inte svårt att räkna ut att hon hade tur att komma därifrån med livhanken i behåll.

Vi tar det en gång till: Nazister – Getto/Koncentrationsläger – Arbeta – Skadad för livet.

Frågan är nu: Tror ni att arbetet hon utförde var frivilligt?

För det tyckte Försäkringskassan!

Kvinnan ifråga fick nämligen för några år sedan (nu i 80-årsåldern) 80.000 kronor av staten Tyskland i ersättning för att de använt henne till slavarbete och förstört hennes liv. Det var väl det minsta de kunde göra kan man tycka.

Då tyckte FK att kvinnan skulle ge dem 43.000 av de 80.000 kronorna till dem. Dessutom bestämde de att kvinnans pension skulle sänkas eftersom hon fick ersättning för frivilligarbete. SUCK!

Ni läste inte fel, FK tog informationen: ”Nazister – Getto/Koncentrationsläger – Arbeta – Skadad för livet” och fick det till ”Frivilligarbete”

Kvinnan överklagade detta till länsrätten och länsrätten kunde inte göra annat än att ta samma information: ”Nazister – Getto/Koncentrationsläger – Arbeta – Skadad för livet” och fundera på saken och bestämma sig för att de tyckte som FK. Frivilligarbete. Djup SUCK!

Kvinnan överklagade detta beslut till kammarrätten som precis som länsrätten tittade på den information som fanns till hands: ”Nazister – Getto/Koncentrationsläger – Arbeta – Skadad för livet” och så bestämde de sig för att hålla med FK. Frivilligarbete! Ännu djupare SUCK!

Men om man har överlevt nazisternas koncentrationsläger så ger man sig tydligen inte så lätt. Och det är ju tur. Kvinnan överklagade till regeringsrätten och, jag ska inte dra ut på det, där fick hon till sist rätt. TACK!

Men då undrar man så här: Informationen som fanns att tillgå, ni vet: ”Nazister – Getto/Koncentrationsläger – Arbeta – Skadad för livet”. Den var ju densamma hela tiden. Varför kom regeringsrätten fram till en helt annan slutsats än instanserna innan gjorde? Det är ju lite konstigt, är det inte? Var det någon i regeringsrätten som hade lite bättre kunskap om vad ett koncentrationsläger är än vad de i läns- och kammarrätterna hade?

Nej svaret är följande: Regeringsrätten gjorde den 85-åriga kvinnan den stora tjänsten att höra av sig till Tyskland och fråga…

De ringde Tyskland och frågade myndigheterna där hur de såg på ersättningen till kvinnan.  ”Ja, hej, är det Tyskland? Sverige här, ni har betalat ut 80.000 kr till en kvinna här hos oss som har jobbat för er tidigare, ni hade henne i något sorts ”kon..cen..trations…..läger” stämmer det?”, ”Ja, das is riktig, ja. Vi försöker ge erzättning till folk vi råkade utnyttja som schlavarbeitskraft”, ”Jo, vi undrade bara… jobbade hon frivilligt för er eller…???”, ”Hür menar dü då, frivilligt? Hon var i en konzentrazionlager…”, ”Mmmhm, …, jag tror jag har fått den info jag behöver här, Aufwiderzen”.

Frågorna hopar sig: Varför gjorde inte läns- och kammarrätt detta från början? Varför gjorde inte FK detta från början? Hur kunde det någonsin bli så att någon institution över huvud taget behövde ringa TYSKLAND och fråga hur de SÅG på ersättningen de betalat ut till den före detta slavarbetaren?

Sverige är ett av de bästa länderna i världen och man ska vara väldigt lycklig över att vara född här men om det kan bli så här så är det något snett.

Jag har skrivit tidigare att jag ofta suckar över Sverige och saker som sker här. Min djupaste suck någonsin går till det ni läst om ovan och jag tar ett litet steg närmare förskingringen. Se: https://sandylloyd.wordpress.com/2010/01/08/den-underbara-forskingringen/ och svd

Pass på, det kan vara du som får Kafka-behandlingen nästa gång.

Annonser
  1. B.A
    januari 25, 2010 kl. 20:44

    Helt absurt, stackars lilla tant!

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: