Hem > Livets stora frågor > Uppföljning av ”Jag vill bli matematiker”

Uppföljning av ”Jag vill bli matematiker”

Ganska många personer har läst mitt inlägg om hissar och hur de egentligen borde skötas, skickas ned, om man borde låta bli att skicka ned dem etc.

Vad jag framför allt undrade i mitt inlägg var inte direkt hur man ska åstadkomma att folk inte ska behöva vänta alls utan snarare vilket tillvägagångssätt som ”producerar” minst väntan.

Hursomhelst, många har läst inlägget. Men jag tror att ganska få återvänder och läser kommentarerna därför tänkte jag redovisa ett par av dem.

Signaturen Preben som vet vad han talar om skriver så här:

Ta ett 6 våningshus som ditt (BV+5)

Trycka ner alternativet:
Om alla alltid trycker ner hissen blir 50 procent av trafikanterna glada (de som kommer utifrån), därför att hissen står och väntar på dem.

Inte trycka ner alternativet:
Här borde andelen glada trafikanter bara bli 35 procent (25 procent sådana som påträffar hissen på entréplanet därför att någon annan nyligen åkt ner + 10 procent som påträffar hissen på just ”sitt” våningsplan).

Men det är klart det går ju att fördjupa sig ännu mer och komma fram till en annan lösning, exempelvis åker ju fler personer ner på förmiddagen – vilket skulle kunna innebära att de som ändå åker upp inte ska trycka ner hissen då. Medan på eftermiddagen, då fler kommer hem – då borde hissen tryckas ner.

Som du sa – du behöver en matematiker. MEN beroende på vilka antaganden du gör och antalet våningar i huset så kommer även han/hon antagligen komma fram till olika svar

En annan läsare som också verkar mycket kunnig är Linus W. som skriver så här:

Mittenvåningen bör vara det bästa förutsatt att man har en exakt jämn fördelning av påstigande (vilket man knappast har; troligen är bottenplanet det mest nyttjade eftersom det är där de flesta startar eller avslutar sin resa). För generell hiss-algoritmik kan man läsa http://en.wikipedia.org/wiki/Elevator_algorithm som är en datortillämpning av hissteori. Påhttp://en.wikipedia.org/wiki/Elevator#Special_operating_modes kan man läsa mer om Up-Peak och Down-Peak som används för automatiserad schedulering av hissgrupper på t.ex. hotell där ”alla” åker ner till lobbyn på morgonen och vice versa på eftermiddagen. Hissar är kul =)

Se där två länkar att klicka på för er som vill fördjupa er ytterligare i den här frågan.

Vad fint att vi fick den här internetgrejen.

  1. Nestor
    mars 2, 2010 kl. 17:19

    Jag tycker att ni missar en viktig faktor.

    Jag själv åker nästan uteslutande bara hiss upp. Jag tar alltid trapporna ner oavsett om hissen befinner sig på det våningsplan jag är på eller inte. Det går helt enkelt snabbare att ta trapporna i många gamla hus som det där jag växte upp (i min nuvarande bostad finns ingen hiss).

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: